
Yapay Zeka Çalışmaları
Proje Özeti
Arda Mavi, yapay zekâ üzerine çalışan bir lise öğrencisi. Çalışkan, meraklı ve keşfetmeye hazır! Şu an Ankara Ayrancı Anadolu Lisesi’nde eğitim görüyor. Temel bilimler ve teknoloji alanına olan büyük ilgisi onu kendisi için eğlence ve eğitim odaklı programlar hazırlamaya yöneltmiş. Bilgisi üzerine yeni bilgiler ekledikçe kendisini deneyebileceği yarışmalara dâhil olan ve TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda yapay zekâ projesi ile Türkiye 1.si olan Arda Mavi, daha büyük başarılara imza atabilecek bir öğrenci. Türkiye’de ilk defa lise öğrencileri tarafından oluşturulmuş açık kaynak işaret dili rakam veri setini oluşturup tüm dünya ile paylaştı. Bugün bile her hafta yaklaşık 250 kişi bu veri setini indiriyor.
Bilgisayar mühendisliğini öğrenmek için TechNarts’da gönüllü olarak çalışan ve yapay zekâ programları hazırlayan, kendi blog sayfası üzerinden eğitim yayınları yapan, yapay zekâ alanında lisanslı eğitim veren NVIDIA’dan burslu eğitim kazanan Arda, yapay zekâ alanında ülkemizdeki açığı kapatabilecek bir kapasiteye sahip. Başarılarıyla farkındalık yaratan ve yapay zekâ alanında daha fazla çalışarak kendini geliştirmek isteyen Arda, bilgisayar ve tabii ki ekipman desteğine ihtiyaç duyuyor. İyi bir gelecek için iyi çözümlere ihtiyacımız var ve bu çözümler artık fazlasıyla yapay zekâdan geçiyor. Bugün Arda’nın ihtiyacı olan ekipmanlara sahip olması için ona desteğinizi gösterdiğinizde gelecek adına herkes için iyi bir şey yapmış olacaksınız. Arda daha fazla öğrenmek, üretmek, geliştirmek ve global başarılar elde etmek istiyor.
Başarılarında sizin de payınız olsun, Arda desteğinizi bekliyor!
Proje Detayı
Merhabalar ben Arda Mavi,
Ankara Ayrancı Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisiyim. (2018-2019 eğitim yılı içerisinde.) Kendimi meraklı ve çalışkan olarak tanımlamaktayım. Temel bilimler ve teknolojiye çok büyük merak duyuyorum. İlkokuldan beri programlama ile ilgilenmekteyim. Yazdığım programlar kendim için hazırladığım eğlence odaklı çalışmalar ve yine kendi ihtiyacım yöneliğinde bilgisayar ve telefon uygulamalarından oluşmaktaydı. Daha sonra bunları internette herkesle paylaşarak eğitim içerikli yayınlar oluşturmaya başladım.
Lisemin ilk yılında öğretmenlerimin önerileriyle TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldım ve bölge 2. oldum. Bu başarı ile birlikte akademik çalışma yapmayı öğrenmeye başladığımı düşünüyorum.
Yapay zekaya her zaman ilgi duydum. Bilgisayar mühendisliğini öğrenmek için TechNarts’da gönüllü çalıştığım sıralarda yapay zekâ programlar hazırlamaya başladım. Çalıştığım firma bir yapay zekâ firması olmasa da iyi bir mühendis ekibi vardı ve bu ekibin beni en iyi şekilde yönlendirdiğini düşünüyorum.
Blog sayfamda -ardamavi.com- programlama konusunda öğrendiğim ve yaptığım şeyleri paylaşmaktaydım. Sonrasında bunu bir adım öteye taşıdım ve yapay zekâ programlarına da eğitim içerikleri hazırlayıp sayfamda paylaşmaya başladım. O dönemde (lisemin ikinci yılında) TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda yapay zekâ projemiz ile yine bölge 2. olduk. Bu başarı sayesinde dünya çapında oldukça popüler olan fakat Türkiye’de farkındalık yaratamamış yapay zeka yöntemleri ile tanışma fırsatı yakaladım. Şu ana kadar oluşturduğum eğitim içerikleri sayesinde bu konuda lisanslı eğitim veren NVIDIA’dan burslu eğitim aldım. Sonra da kendimi bu konu üzerinde geliştirmeye karar verdim.
Hazırladığım bu yenilikçi yapay zekâ projelerimi GitHub sayfamda -github.com/ardamavi- paylaşmaya başladım. Daha sonra ise eğitim içerikleri oluşturup blog sayfamda herkese açık olarak ilk Türkçe eğitimleri yayınladım. Bu yayınlar sayesinde alanımla ilgili kişilere daha rahat ulaşabildiğimi düşünüyorum. Şimdiye kadar büyük ölçüde ulaştığıma da eminim. Türkiye’de bu alan ile ilgili çalışmış birçok kişiyi toplamayı başaran Deep Learning Türkiye grubu ile tanıştım. Bu grup içerisinde sürekli bilgi paylaşımı yapılıyor ve herkes bildiklerini aktarabiliyor. Birbirinden yeni şeyler öğrenebiliyor ve birlikte çalışabiliyor. Bende bu grupta eğitimler verdim ve çok fazla yeni bilgi edindim.
Lisemin üçüncü yılında TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda arkadaşım Zeynep Dikle ile birlikte yaptığımız yapay zekâ projemiz ile Türkiye 1.’si olduk. Bu projemiz kapsamında Türkiye’de ilk defa lise öğrencileri tarafından oluşturulmuş açık kaynak işaret dili rakam veri setini oluşturup tüm dünya ile paylaştık. Günümüz dahil her hafta yaklaşık 250 kişi bu veri setini indirmekte. Daha sonra veri setimize kelimeler ve harfler ekleyerek zenginleştirdik ve bu sorun sahasına uygun eş zamanlı çalışabilen bir yapay zekâ algoritması hazırlayarak bu yapay zekâ algoritmamızı veri setimiz ile eğittik. Bu sayede eş zamanlı işaret dili seslendirebilen bir iOS uygulaması ortaya çıkardık. Bu projemiz ile birçok ilki başararak hedefimize ulaşma yolunda çok büyük bir adım attık. Bu projemizi geliştirmeye devam etmek ve daha çok ilklere imza atmak istiyoruz çünkü biliyoruz ki bir proje geliştirilebildiği sürece projedir.
Yapay zekâ ve temel bilimler alanlarının birleşimleri konusunda çok büyük bir heyecan duyuyorum. Çünkü yapay zekanın insanların yapabildiği şeylerin çoğunu yapabildiğini görüyorum ve artık sıranın insanların yapamadıklarını yapmaya geldiğine inanıyorum.
Bilim, teknoloji ve sanat yapan yapay zekalar görmeye başladık bile ve bu konuda da Türkiye’de oldukça büyük bir boşluk görmekteyim. Özellikle tıp ve yapay zekâ alanlarının birleşiminin dünyada başladığını görebiliyoruz. İleriki zamanlarda oldukça popüler olacağını hatta olmak da zorunda olduğunu düşünüyorum. Ben de kendimi bu alanda da geliştirmeye başladım.
Yapay zekâ alanında daha fazla çalışmam, kendimi geliştirmem ve üretmem için bilgisayar ve tabii ki ekipman desteğine ihtiyacım var. Türkiye’de yapay zekâ alanında ciddi bir gelişim ihtiyacı söz konusuyken, bunu eksikliği kapatacak çalışmalara imza atabilirim. Henüz çok gencim, çalışkanım, meraklıyım, keşfetmeye hazırım ve eğer destek olursanız yapay zekâ alanında sizlere başarımı kanıtlayacağım. Benim başarımın bu alana ilgi duyan birçok genç arkadaşıma ilham olacağına eminim. İyi bir gelecek için iyi çözümlere ihtiyacımız var ve bu çözümler artık fazlasıyla yapay zekâdan geçiyor. Bugün ihtiyacım olan ekipmanlara sahip olmam için bana desteğinizi gösterirseniz gelecek adına herkes için iyi bir şey yapmış olacaksınız.
Kredi kartı yerine Havale/EFT ile bağış
Projeye yapacağınız destekleri Havale/EFT ile yapmak isterseniz aşağıdaki hesaba "Yapay Zeka Çalışmaları" açıklaması ile Havale/EFT yaptıktan sonra lütfen dekontu, ad-soyad bilginizi ve cep telefonu numaranızı [email protected]
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı
VAKIFBANK










































































Toplam Bütçe:
- Cihazların temini 15.12.2018
- Yapay zeka konusunda çalışmalar 01.06.2019